A túlélő a feljelentésében arra kíváncsi, hogy a New York-i rendőrség “életminőség javító” intézkedései hogyan okozhatták egy motoros halálát Bronxban

NEW YORK (2012. augusztus 21.) – A 26 éves Adalberto Gonzalez a lábtöréséből és egyéb sérüléseiből fel fog gyógyulni, de legjobb barátjának és motoros társának, Eddie Fernandeznek, elvesztését sosem fogja tudni feldolgozni – barátja augusztus 11-én halt meg amikor Honda típusú motorjának nekiütközött a New York-i rendőrség egyik járőrautója, mely feltételezhetően egy “életminőség javítását” célzó őrjáratot végzett éppen. Gonzalez a barátja, Fernandez mögött ült amikor az ütközés megtörtént, ma panaszt tett ügyvédjén keresztül és polgári peres eljárást indít a baleset miatt. Ezen kívül a Civil Panasztestülethez (CCRB) is benyújtott egy indítványt, mivel ki akarja vizsgáltatni a rendőrség részéről történt kötelességszegést.

Dr. Ronai Peter ügyvéd úr a Ronai & Ronai ügyvédi irodából azt mondta, hogy Gonzalez, aki egy New York-i tanár fia teljesen összetört régi barátja halálát követően és biztos akar lenni abban, hogy valamennyi tény nyilvánosságra kerüljön azért, hogy magyarázatot kapjon a bírósági eljárás során arra, hogy hogyan okozhatott halált a szervezet saját szabályzata.

“Miért kellett Eddie-nek meghalnia és Adalbertónak súlyos sérülést szenvednie, főleg abban az esetben, ha a New York-i rendőrség a saját szabályzatát követte a motorkerékpárok minőségének ellenőrzése során?” tette fel a kérdést Ronai. “Ezek a fiatalemberek nem jelentettek fenyegetést a járőrökre vagy a közösségre nézve. Nem voltak bűnözők, akik felháborították volna Bronx polgárait. Szorgalmas, törvénytisztelő férfiak voltak, akik szerettek motorkerékpározni. A szeretteik és a teljes közösség megérdemli, hogy megtudják a teljes igazságot azzal kapcsolatban, hogy mi és miért történt azon a bizonyos délutánon.”

Ronai elmondta, hogy örömmel értesült arról, hogy a két egyelőre meg nem nevezett rendőrt felfüggesztették az utcai szolgálatteljesítés alól a belső vizsgálat befejezésééig. Valamint azt is hozzátette, hogy az embereknek joguk van ahhoz, hogy a lehető leghamarabb megtudják nem csak a két rendőr nevét, hanem a parancsnoklási rend tetteit is, melyek azon a délutánon Fernandez halálhoz, illetve Gonzalez sérüléséhez vezettek. “Úgy tűnik, hogy semmilyen rutin nem fedezhető fel az eset kezelésével kapcsolatban, mondta Ronai. Eddig úgy tűnik, hogy a végzetes eset teljes mértékben elkerülhető lett volna, ha megfelelően kezelték volna. Számos szemtanú beszámolója és a videófelvételek alapján egy, a rendőrség által elmondottaktól teljesen eltérő történet bontakozik ki.”

Ronai azt is megjegyezte, hogy az év elején nyilvánosságra kerültek olyan jelentések, melyekben a 41. számú rendőrőrs parancsnokai beszélnek arról a rendőrségi szabályzatról, mely szerint a rendőrök nem üldözhetik a nem regisztrált motokrosszok vezetőit, és nem is „zárhatják be” a tetteseket. “Hol van az a rendőrségi kézikönyv mely szerint rendben van az, hogy a rendőrök a járőrautót használhatják arra, hogy ütközéssel próbálják megállítani azt a motort, melyet olyan személy vezet, aki nem visel bukósisakot vagy melynek vezetőjéről feltételezik, hogy nem regisztrált?”